Na zakwasie, drożdżowy, pszenny, z ziarnami – chleb obchodzi swoje święto 16 października, a w naszej szkole miało to miejsce 18 października. W całej szkole cudownie pachniało chlebem i świeżo pieczonymi bułeczkami. Wypieki przygotowywał pan Krzysztof Stasik – mistrz piekarnictwa i nauczyciel  ZSGH w Iwoniczu Zdroju, a towarzyszyły mu uczennice tejże szkoły – Natalia i Kornelia. Podczas, gdy pan Krzysztof robił ciasto i piekł bułeczki z płatkami owsianymi, jego uczennice przygotowywały kanapki ze swojskich chlebków upieczonych przez rodziców uczniów klasy 3 b. Wszystkimi smakołykami poczęstowani zostali wszyscy uczniowie i pracownicy naszej szkoły. Było bardzo miło i pożytecznie – uczniowie przy okazji degustacji mogli również obejrzeć nasiona poszczególnych zbóż, z których robi się mąkę. Nie obyło się bez ciekawych nasion, które są już rzadkością, np. nasiona gryki tatarki, łubinu, soi. W tym miejscu dziękujemy wszystkim za pomoc, pracownikom szkoły, uczniom i rodzicom. Do rodziców uczniów klasy 3 b kierujemy podziękowanie za ogromne zaangażowanie w proces kształcenia dzieci, integrację, wielki wkład pracy, poświęcony czas, zrozumienie ważności stosowania tych innowacyjnych metod i form pracy w procesie kształcenia – które zgodnie z podstawą programową wszechstronnie rozwijają dzieci. Dziękujemy za wszystkie produkty i potrzebne rzeczy do pieczenia i wykonania jesiennej wystawki. Możemy być pewni, że takie lekcje przyniosą bardzo wymierne efekty w kształceniu i w życiu dzieci.

Organizatorki – Józefa Winnicka-Sawczuk i Paulina Domaradzka

zdjęcia